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�PRIVATE ��Summary


The draft CNS/ATM 1 SARPS contain definitions of PDU data fields for altitude and speed dimensions for which standard measures are available.  The current draft creates new dimensional units for encoding data into the PDUs.  This paper argues for the use of standard units in the definition of the data fields.�
�
�



1.	The Dimensions in Question


In Section 4.1.1 of Draft ADS SARPs for the ATN CNS/ATM-1 Package, Version 2.0, 15th February 1996, the Unit of Altitude is defined as 3.02400 meters or 9.93126 feet.  This measure is halfway between the minimum resolution required by the two units used by different states (3 meters and 10 feet).


Similarly, the Unit of Speed is defined as 0.9633 km/hour or 0.51980 knots, midway between half a knot and one kilometer per hour.


2.	The Problem


The definition of units for both Altitude and Speed is for particular bit-fields within a PDU. As such, there is no question that the originating and receiving software will have to perform an arithmetic calculation to recover the intended value for display to the human user or for use within a software algorithm. However, the creation of an arbitrary unit is not necessary and, does not meet the requirements for resolution.


By defining a unit of measure which is larger than the smallest resolution needed, i.e., 3 meters and half a knot, respectively, then it is not possible to encode a value with the requisite precision in the smaller dimension.


The definition of ‘AltitudeChange’ on page 4-10 indicates a range of (1..110) alt-units for this field.  This would seem to permit only altitudes between 3.024 meters and 302.4 meters to be encoded.


3.	Rationale


The definition of CPDLC obviates the need to choose a single dimensional unit by providing for either meters or feet or nautical miles, etc. as options, where appropriate.  This permits the originator to encode the message exactly as specified while the recipient has the option of displaying as received, converting, or both (Conversion in this case is done using a common, readily available and internationally recognized conversion factor). One implementation of CPDLC has taken the option of both and when an aircraft downlinks a request for altitude change in terms of  feet the user interface shows the requested parameter in feet and, parenthetically, the equivalent value in meters.


Since the software for encoding and decoding this message must convert a binary integer number (the PDU bit-field in question) into a ‘value’ for either display to the user or for incorporation into another software application, the choice of units can be arbitrary.  However, the unit chosen must permit the full resolution of the intended field and should be defined in terms of standard conversions whenever possible.  The latter will reduce the possibility of implementation errors.


4.	Recommendation


The WG3/SG2 should modify the SARPs to define both altitude units and speed units in terms of standard units utilizing the smaller in order to allow the smaller resolution to be encoded.


The range of definition should be changed to allow the complete range of intended values to be inserted.
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